Jeres gode råd vedr. juleaften/julen
Jeg spurgte jer efter: Vil du dele din/dine bedste tips til juleaftens-værterne?
Og her er jeres svar, jeg har ikke rettet i dem eller ændret noget
Indtil børnene var 10-12 år gamle dansede vi om træet om eftermiddagen og fik gaver og brugte god tid. Så kunne vi alle derefter spise og nyde maden. Og ofte skulke vi afsted til julefrokost den 25., så det var rart at børnene kom i seng i ok tid. Bedsteforældre - som faktisk er ret så traditionsbundne - var også ret begejstrede for det! I vires familie har det i hvert fald været en win-wi
Den opgaverne ud. Herhjemme står vi altid for and. Jeg steger den altså d. 23. Det gør det hele meget nemmere d. 24. Hvor and og sovs derfor blot skal varmes. Kartoflerne kan deles ud, så de kommer uden skrald i en gryde med vand. Min svigermor står får flæskesteg og risalamande.. Lad den tossede onkel om en skør mandelgave, så er der lidt til den gode stemning.. Stil alt klar så tidligt som muligt og sæt de stressende elementer (børn, mænd og evt. Mødre, Svigermødre) i sving med noget væk fra hjemmet.. Må kunne de lige sætte lys på juletræet eller ligge pakkerne rundt om juletræet 🥳 og drik en masse gløgg, så bliver det altid godt..
Når vi rydder op, slår vi sekser og alle hjælper med oprydning
Jeg koger risengrød med sukker og Vanillestænger. Så er den lige til at blande dagen efter. Koger kartofler i god tid og kommer dem i en termokasse. Ordner gåsen dagen før og koger fond af spidser, hals osv. og er lige til at komme i ovnen, når jeg står op. Laver rødkål et par dage i forvejen.
Jeg langtidssteger and og steg dagen før. Klipper den ud når den er afkølet. Skræller kartoflerne og koger/piller dem til de brune. Jeg laver også saucen og dækker bordet . Vi får altid risengrød d 23 så inden sengen kalder er risalamande også lavet. Så kan man slappe af d 24 og pynte træet med de små. Så den 24 skal der bare koges kartofler de brune og and/steg kommer ind i ovnen ca 30 min
Vi er altid mange, både før og efter jul. Derfor hænger der en “vagtplan” på køleskabet så alle ved hvornår de skal arbejde og hvornår de kan holde fri. Det fungerer for o 🎄. God jul til dig og tak for mange gode tips 🤩
Da jeg så denne video, tænkte jeg på, at jeg selv kunne have små-ting med, som er dé dér ting, som en vært måske ikke helt når. Det kunne være nogle julegodter, noget pynt, drikkevarer, eller andet, som gør det hele ekstra jule-hyggeligt. Enten kan man bare forberede det, og lade det være en overraskelse- eller også kan man tilbyde det 🎄🎅☃️ En værtinde-gave/en gave til værten, er også en god idé, for det viser, at man sætter pris på værtens arbejde. Og det kan lette lidt af presset med sådan en lille gave 💝
Forberede!!! Dæk bord dagen før. Rødkål dagen før. Skrælle kartofler dagen før. Og så en laaang liste med hvornår man gør hvad. Så er intet glemt ingen stress. Anden skal 6 timer i ovnen og flæskestegen en time på grillen. Risengrøden passer sig selv. Jeg kan slet ikke se hvad det er folk går i panik over
Skræl kartoflerne og kog dem ved tre-tiden. Når det er kogte. Hæld vandet fra. Pak gryden ind i et tæppe og ind i sengen med gryden. Så holder kartoflerne sig varme og der er en kogeplade fri.
Vi har altid lavet sammenskudsgilde både hos mine forældre og nu hos os. Så er det ikke en familie der står med det hele ☺️ og så er vi blevet ret vilde med confiteret andelår ☺️
Uddeleger opgaver til alle gæster. Juleaften er en fælles ting😃🙏🏼🎅🏼
Vi laver mest muligt på forhånd: jeg gør hele huset rent et par dage før (som det lige passer), vi spiser hjemmelavet is juleaften så den laves også før tid, når det sådan lige passer i løbet af december (men ikke for tidligt, så spiser vi den bare 😂 og skal lave en ny portion) den 23 dec. Laver min mand rødkålen og jeg støvsuger hytten og gør rent hvis nogle steder trænger igen. På den 24 har vi delt opgaverne, jeg VED min mand styrer alt i køkkenet, han VED jeg har styr på børn, borddækning, godtebordet, stemnings lys, oprydning osv. jeg blander mig IKKE i maden, manden blander sig IKKE i alt det andet. At fordele opgaverne passer mig SÅ godt. Nu er mine børn så store at de også får ansvars områder og så øver jeg mig i at det har DE styr på, uanset om jeg egentlig ville gøre noget andet end de vælger 🙈
Lave anden den 23. Dec (langtidsstegt i ovnen) og skær den op, den varmes dagen efter mens flæskestegen står og hviler. Så kan flæskestegen laves på dagen (også langtidsstegt). Skrælle kartoflerne dagen før. Købesovs (ja ja ved godt det er fy fy, men andesovsen fra Rema er god!). Købe rødkål i stedet for at lave den selv.
Skal der fugl på bordet, and, gås, whatever, så steg den d. 23. Skær den til, som du vil have den, derefter I stegeposer med med noget af den gode sky, og så varm det stille og roligt op, hen over nogle timer, ved svag varme, alt efter hvilken ovn du har. Det bedste er, alt alt svineriet i køkkenet er overstået, og du har ikke bøvlet juleaften. En mega gamechanger for mig, da jeg begyndte på det.👏👍🎄🎁🌟
🎄 lav lister, med hvad og hvem der skal lave hvad og hvornår, gerne med inddragelse af dem der er der og kommer. Man kan godt dække bordet dagen før. Anden kan også steges dagen før og parteres og lægges i bradepande til lige at varme… Husk at skrive hvad der skal op af fryseren hvornår på listen… Prøv at være afslappet omkring, hvad andre laver… slikfadet kan godt være lavet i forvejen. Børnene kan godt få gaver før, ex over middag, så de har noget nyt at lege med og ikke drukner i pakker ved juletræet… Lav aftaler om hvordan man fordeler pakker og pakker dem ud…Ha’ en papkasse klar til papirer. Rigtig glædelig jul 🎄
Min mor kommer med skrællede kartofler og pillede til brunede kartofler. Min søster kommer med ris a la mande, kirsebærsauce. Derudover småkager. I år har jeg spurgt om hun vil lave slik fade. Under hver tallerken ligger opgaver til alle. Nogen rydder op og fylder op med drikkevarer. Nogen slår bordet sammen og trækker juletræet frem osv. Det fungerer super
Uddeleger opgaverne 🙌😍
Jeg har lavet en lille bog med listen over, hvornår jeg skal gøre hvad, hvornår anden skal op af fryseren mm. Den 22 spiser vi risengrød som jeg laver til ris a la mande den 23/12 og lader stå på køl. Min far skræller kartofler og min mor laver rødkålssalat og så hjælper vi hinanden med brune kartofler og sovs om eftermiddagen. Jeg har aldrig følt stress efter at jeg fik tingene planlagt og skrevet ned ❤️
Laver og forbereder alt jeg kan inden juleaften ☺️
Skræller kartofler mm dagen før. Stiller serveringsservice frem dagen før. Laver god sovs en måned+før og fryser ned. Så skal den bare beriges med endnu mere sky fra stegen og lige have den sidste kærlighed inden servering. Planlægger borddækning længe inden . Laver slikfad klar inden middagen. Stiller kaffekopper mm på bakke på forhånd. Laver rødkål i oktober og fryser ned. Som fæst: hjælp til, bidrag med julebag/konfekt, send en buket på forhånd der kan pynte på bordet. Gæster og værter: hyg og sig pyt hvis noget kikser.
Sætter surt på køl i de rigtige skåle dagen før
Forventningsafstemning og uddelegering er kodeordene🙂 Der kan være svært, men vigtigt!
- Med småt børn: ryk rundt på rækkefølgen som @fruheintzelmann skrev. Og gør det klart i invitationen.
- Gem evt. nogle gaverne til er små til dagen efter, og planlæg en rolig 1. juledag, hvor man end ikke skal ud af nattøjet.
- Afstem om der er holdninger til, hvad der skal på bordet. Uddeleger til dem, der måske kun vil have hjemmelavet rødkål, risalamande på en bestemt måde etc.
- Udeleger og gør det klart: hvis vi skal nå det hele selv, bliver kompromisset for os at vi køber flere færdige ting (rødkål, glaskartofler etc.)
- Bedsteforældre vil ofte gerne hjælpe til, når de pludselig ikke selv står med hele tjuhejet, og kan se deres børn suse rundt.
- Generelt: sæt barren lavt. Det er selskabet, det er det vigtigste, ikke alt det andet❤️❤️❤️
Skræl kartoflerne dagen inden, lav slikfadet dagen inden eller om morgenen, stil det service frem, der skal bruges i løbet af aftenen, sæt skåle til alt, hav styr på hvilket klokkeslæt anden skal i ovnen, begynd i god tid med at gøre anden klar, sæt rødkål mm frem, så du ved, at det du skal have gang i, står fremme. -så du ikke glemmer noget. Og risalamanden laves om morgenen.
Del opgaver ud, så man ikke skal stå med det hele. Ex rødkål eller ris a la mande.
Helt klart at deles om opgaverne. Sidste år holdte vi jul som vi har gjort de sidste 5-6 år, men det eneste jeg gjorde sidste år var at ha ryddet op/gjort rent, dækket bord og ha pyntet juletræet og så havde vi juleslik og småkagerne ☺️
For mig er juleaften et must at vi hygger os. Derfor fordeler vi opgaverne i mellem os, så gæsterne selv med bringer noget. Dette tager meget af stresset.
Vi laver ænderne dagen før
Som vært kan man prøve at tænke, at man ikke skal imponere med at alt er hjemmelavet. Det er okay at købe sig til færdiglavede tilbehør og juleslik fx.
Vi startede for mange år siden med at åbne julegaver om eftermiddagen. I starten for børnenes skyld, efterhånden er vi alle glade for det. Vi bruger lang tid på det. Spiser lidt juleslik imens og nyder roen til det. Bagefter kan vi lave og nyde julemiddagen uden gave-stress og så danser vi om juletræet inden ris a la mande. 😍 Det må være mit bedste juleaften-tip. Drop “plejer” og gør det der føles rigtigt. 🎄🎄
Tusind tak for I har taget jer tiden til at skrive - det værdsætter jeg meget
Håber du som har læst med får masser ud af disse værdifulde tips